ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"
Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσάνδρειας «Η Κασσάνδρα»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ"
YouTube Channel

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:

2006: Η κοινωνική διάσταση του χιούμορ.
2006: Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (Με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου).
2007: Αφιέρωμα στην στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
2008: Τα Λαϊκά της ακρόασης.
2009: Αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη λαϊκών επιτυχιών Απόστολο Καλδάρα.
2011: Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη.
2012: Το λαϊκό τραγούδι διαχρονικά στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
2013: Μάθημα επαναληπτικό.
2015: Αφιέρωμα στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (Με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου).
2016: Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή (Με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου).

ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"

Η Λαϊκή ορχήστρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρειας δημιουργήθηκε με σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα ύπαρξης ενός τμήματος που θα υπηρετεί και θα αναδεικνύει την αξία ενός από τα σημαντικότερα είδη της ελληνικής μουσικής : το λαϊκό τραγούδι. Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται με την διενέργεια εργασιών-συναυλιών που αφορούν την ιστορική σημασία και συμβολή του λαϊκού τραγουδιού σ’ όλο το φάσμα του Ελληνικού πολιτισμού ή τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στη γένεση και την εξέλιξή του σε όλες τις μορφές καθώς και την πολιτικοκοινωνική του θέση και δράση σε όλη την ελληνική κοινωνία.
Η Λαϊκή ορχήστρα συστάθηκε στα τέλη του 2005 από ντόπιους ερασιτέχνες μουσικούς που αγαπούν το λαϊκό τραγούδι. Την πρώτη σύνθεση απάρτιζαν οι Λεωνίδας Μουλαγιαννιός (μπουζούκι, μπαγλαμά, φωνή), Μάκης Τσινάς (μπουζούκι), Δέσποινα Καλανταρίδου (φωνή), Γιάννης Παπαγιάννης (κιθάρα,φωνή). Με τη σύνθεση αυτή η Λαϊκή ορχήστρα συμμετείχε για πρώτη φορά στην εργασία της Κας Παντέρη Βασιλικής με τίτλο «Ο κοινωνικός ρόλος του χιούμορ». Αμέσως επόμενη εργασία με τη σύνθεση αυτή ήταν ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη με τη συμμετοχή ντόπιων μουσικών (Θανάσης Καρανικόλας, Δημήτρης Βασίλας) και της χορωδίας έντεχνου τραγουδιού του συλλόγου μας. Την επιμέλεια των κειμένων είχε η Κα Βασιλική Παντέρη.
Αμέσως μετά τον προγραμματισμό της επόμενης εκδήλωσης με θέμα τα τραγούδια και τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην ορχήστρα προστίθενται οι Δημήτρης Βασίλας (κοντραμπάσο), Μάκης Καρυπίδης (μπαγλαμά), Στέλιος Τζοβανάκης (τραγούδι), Αναστασία Σαμαρά (τραγούδι), Νεκτάριος Μπακόλας(κρουστά), κι έτσι από τετραμελής γίνεται εννιαμελής με την εξωτερική συνεργασία και του Νίκου Ταλέα-επαγγελματία μουσικού από τη Θεσσαλονίκη-στο ακκορντεόν. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα με τη συμβολή της κας Παντέρη στα κείμενα λαμβάνει χώρα στις 29 Απριλίου 2007 στην Κασσάνδρεια και στις 9 Αυγούστου στην Άθυτο στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Η Άφυτος της Αθύτου».
Το 2008 η Λαϊκή ορχήστρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τραγουδιών με τίτλο «Τα Λαϊκά της ακρόασης». Τα τραγούδια αυτά στοχεύουν στην προσοχή του ακροατή πάνω στο νόημα των τραγουδιών και όχι απαραίτητα στη χορευτική μέθεξή τους. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από τραγούδια διαφόρων συνθετών και διαφόρων εποχών του λαϊκού τραγουδιού (προπολεμικά ρεμπέτικα, λαϊκά δεκαετίας ΄50-΄60, έντεχνα λαϊκά). Στο πρόγραμμα αυτό η Λαϊκή ορχήστρα χαίρει της συνδρομής του βετεράνου λαϊκού τραγουδιστή Δημήτρη Παπανικολάου ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κασσάνδρεια. Αυτός βέβαια είναι κι ένας επιπλέον στόχος της Λαϊκής ορχήστρας, να συναθροίσει τους ρέκτες και τους υπηρέτες -καινούριους και παλιούς-του κλασσικού λαϊκού της πόλης μας σ’ ένα κύκλο, σε μια παρέα που θα δραστηριοποιείται πάνω στην έρευνα και την παρουσίασή του στο κοινό. Το 2009 παρουσιάζει αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη λαϊκών επιτυχιών Απόστολο Καλδάρα, από τα χρόνια του ρεμπέτικου , την κορύφωση της καριέρας του τη δεκαετία 1950-1960 έως την εποχή της θρυλικής « Μικράς Ασίας» και του «Βυζαντινού Εσπερινού».
Το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο της CD με τον τίτλο «ΔΕΙΓΜΑ».
Την ίδια χρονιά κατεβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να μαγνητοσκοπήσει εκπομπή για λογαριασμό της ΕΡΑ 5 «Φωνή της Ελλάδας». Η εκπομπή παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή 10-12 το βράδυ από τον συνθέτη Πέτρο Δουρδουμπάκη και έχει τίτλο «Ζωντανή γραμμή».
Η εμβέλεια της συγκεκριμένης εκπομπής είναι παγκόσμια μιας και η ΕΡΑ 5 είναι το τμήμα της ΕΡΤ που ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τους Έλληνες της διασποράς ανά τον κόσμο. Στη μαγνητοσκόπηση αυτή η ορχήστρα παρουσίασε το πρώτο της CD με τίτλο «ΔΕΙΓΜΑ» και φυσικά έπαιξε για όλους τους Έλληνες του κόσμου, ζωντανά, τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

Υπεύθυνος της ορχήστρας και ενορχηστρωτής είναι ο Λεωνίδας Μουλαγιαννιός, επαγγελματίας μουσικός, μέλος του συγκροτήματος «Παλιοί Διαβάτες» με πολύχρονη θητεία στο λαϊκό τραγούδι σε χώρους διασκέδασης και συναυλίες.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ :

ΜΟΥΛΑΓΙΑΝΝΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ : μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι
ΤΣΙΝΑΣ ΜΑΚΗΣ : Μπουζούκι
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ : Κιθάρα, φωνή
ΒΑΣΙΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ : Κοντραμπάσο, φωνή
ΤΑΛΕΑΣ ΝΙΚΟΣ : Ακορντεόν, φωνή
ΣΑΜΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ : Τραγούδι
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ : Τραγούδι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τραγούδι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΗΣ: Τραγούδι

CD ΔΕΙΓΜΑ

Η Λαϊκή ορχήστρα του Πολιτιστικού συλλόγου Κασσάνδρειας παρουσιάζει την πρώτη της εργασία σε cd με τον τίτλο «ΔΕΙΓΜΑ» και κυκλοφορεί από την PYXIDA RECORDS. Μπορεί να παραπλανεί ο τίτλος όσον αφορά τη θέση του στο εξώφυλλο, είναι όμως η επίσημη κυκλοφορία ενός δείγματος δουλειάς από την πενταετή δραστηριότητα της ορχήστρας στα πολιτιστικά δρώμενα του Συλλόγου εντός και εκτός Χαλκιδικής.
Η συγκεκριμένη ορχήστρα-παρέα αποτελείται αποκλειστικά από ερασιτέχνες μουσικούς (πλην του υπεύθυνου Λεωνίδα Μουλαγιαννιού και του συνεργάτη στο ακορντεόν Νίκου Ταλέα) που αγαπούν και παίζουν κλασικό-ορθόδοξο λαϊκό τραγούδι τα ρεμπέτικα της Αμερικής και του Πειραιά, το μεταπολεμικό και μετεμφυλιακό ρεμπέτικο και λαϊκό του ’50, τα όψιμα λαϊκά του ’60 και ’70 και φυσικά τα ωραία λαϊκά των έντεχνων δημιουργών. Σε ότι καινούριο βγαίνει ή βγήκε η ορχήστρα βγάζει το περισκόπιο της, το ερευνά το αγαπάει και το υποστηρίζει.
Στο συγκεκριμένο cd αποτυπώνονται τραγούδια από τα αφιερώματα-εργασίες της ορχήστρας στον Βασίλη Τσιτσάνη (2006), την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (2007), τα λαϊκά της ακρόασης (λαϊκά τραγούδια ειδικής ακρόασης που δεν αποσκοπούν στη χορευτική μέθεξη απαραίτητα-2008), το Μάρκο Βαμβακάρη στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» (2009) και τέλος στον Απόστολο Καλδάρα (2010).
Στο cd συμμετέχει φιλικά ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με ένα τραγούδι του Στέλιου Κηρομύτη (Ο Παμεινώντας). Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ΛΥΡΙΚΟΝ από τον Μπάμπη Χαλκίδη. Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού συλλόγου Κασσάνδρειας, του Δήμου Κασσάνδρας και της Δημοτικής επιχείρησης Λουτρών Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής. Η όλη παραγωγή στηρίχτηκε αφιλοκερδώς σε Κασσανδρινούς επαγγελματίες. Το δημιουργικό και ο σχεδιασμός εξωφύλλου έγινε από την ΙΚΟΝ@ του Γιώργου και Αποστόλη Καλούση με γραφίστρια την Ιωάννα Καρανάσιου και οι φωτογραφίες είναι από τον Θανάση Στόϊκο και τη Μαρία Αλεξού.

Έπαιξαν τα μέλη της ορχήστρας:

• Λεωνίδας Μουλαγιαννιός: μπουζούκια ,μπαγλαμά ,κρουστά
• Μάκης Τσινάς: μπουζούκι
• Μάκης Καριπίδης: κιθάρα
• Δημήτρης Βασίλας: κοντραμπάσο, μπουζούκι
• Νίκος Ταλέας: ακορντεόν
• Γιάννης Παπαγιάννης: κιθάρα
Συνεργάστηκε στην κλασσική κιθάρα ο Γιώργος Αετόπουλος.

Ενορχήστρωση-διεύθυνση ορχήστρας-επιλογή τραγουδιών και την επιμέλεια παραγωγής έκανε ο υπεύθυνος της ορχήστρας Λεωνίδας Μουλαγιαννιός.

Η παρουσίαση του δίσκου έλαβε χώρα στη μπουάτ «ΒΑΡΔΙΑ» στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010.

Sunspot Web Design
Κατασκευή, Φωτογράφηση & Συντήρηση Ιστοσελίδας